Διά βίου Έρωτας: Διηγήματα | του Γιάννη Χαριτάντη


Διά βίου Έρωτας
του Γιάννη Χαριτάντη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ
www.pearakinthos.comΣουλίου 4, Εξάρχεια, 106 78 Αθήνα Αττικής
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.      Τel: 2103300331
Διαθέσιμο: Εκδόσεις Σαββάλας

Μα τι θυμήθηκε τώρα ύστερα από τόσον καιρό! Σηκώθηκε ανήσυχος από τον καναπέ και κατευθύνθηκε στο δωμάτιό του. Ήξερε τι ζιτούσε και πού να το βρει. Σε ένα συρτάρι του γραφείου του είχε κρυμμένο έναν φάκελο. Είχε φθαρεί από τα χρόνια, αλλά κράταγε καλά το περιεχόμενό του. Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία άλλης εποχής και ένα χειρόγραφο που είχε γράψει με τα ίδια του τα χέρια. Το χαρτί έκρυβε ένα αθώο νεανικό ποίημα χωρίς αφιέρωση. Είχε όμως επάνω του γραμμένη την ίδια ημερομηνία που είχε και η ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Το χαρτί με το ποίημα ήταν μισοκατεστραμμένο. Πόσα χρόνια ήταν φυλαγμένο! Κάποιες από τις λέξεις είχαν χαθεί μες τη δίπλωση του χαρτιού. Το κρατούσε σαν ιερό κειμήλιο και τα χέρια του τρέμανε. Τα μάτια του άρχισαν να νοτίζουν. Δεν έπρεπε να χαθεί το χαρτί. Άρχισε να αντιγράφει το ποίημα. Η τωρινή του γραφή, όμως, δεν έμοιαζε καθόλου με την πρότερη γραφή. Μαζί του γεράσανε και τα γράμματα. Έκρυψε τη φωτογραφία με το ποίημα στον κόρφο του. Ήξερε πού είναι η θέση τους. Στην καρδιά του! Ακούμπησε το αντίγραφο επάνω στο τραπεζάκι και αποκοιμήθηκε. Τα δάκρια του ογδοντάρη τρέχανε πάλι όπως και του δεκαεξάρη κάποτε.

Το όνειρο ζωντάνεψε, κι ας ήταν πάλι δάκρυ.

Δείγματα απο το βιβλίο:

'Ο 'Ερως Κάποτε...

Χέρι χέρι

«Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται το αιώνιο παγανιστικό μυστήριο του έρωτα ως το de profundis της ανθρώπινης ύπαρξης, τη συνειδητή μοναξιά ως τόπο εξαγνισμού, την ικανότητα να ξεχωρίζεις την ομορφιά από τη δυσμορφία σαν ασπίδα στο γήρας, και τα βιβλία παράθυρα από τα οποία ρεμβάζουν οι ψυχές. Διαβάζοντας κι εσείς όπως κι εγώ, θα ανακαλύψετε ότι οι άνεμοι και τα κύματα είναι πάντα στο πλευρό των άξιων καπετάνιων, πως για να ξέρεις να γράφεις, πρέπει σίγουρα να έχεις διαβάσει, και για να διαβάζεις πρέπει πρωτίστως να έχεις ζήσει.

Αν κάποιος με ρωτούσε, κατόπιν αναγνώσεως των διηγημάτων του Γιάννη Χαριτάντη, τι σημαίναι ελπίδα, θα απαντούσα τα εξής: «Η ιδιαίτερη μενεξελιά απόχρωση στα θερινά ηλιοβασιλέματα, και η μυρωδιά του γιασεμιού την Εβδομάδα των Παθών, είναι για μένα η ελπίδα. Μόνο αυτό.» -Αναστασία Δημητροπούλου (Φιλόλογος, Μεταφράστρια). 


Ο Γιάννης Χαριτάντης, Πόντιος στη καταγωγή, μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν ειδικεύτηκε στην Ηλεκτρονική. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως καθηγητής Ηλεκτρονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο Οδός Ευξείνου Πόντου δημοσιεύτηκε το 2008. Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύει τις αρετές, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμικό πλούτο των προσφύγων Ποντίων, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Το 2014 ακολούθησε η σειρά διηγημάτων του με τίτλο Στα μονοπάτια του νου και του κόσμου, όπου παρουσιάζονται εικόνες και προβληματισμοί της καθημερινής ζωής, όπως αυτές σχηματοποιούνται μέσα από τις διαδρομές της σκέψης, για να γίνουν, τελικώς, εικόνες του νου. Δείτε το υπόλοιπα βιβλία του.

 

Related Articles

Ο γλάρος και η πέτρα

The Seagull and the Stone