Χωρίς εσέν’ ‘κι ‘ίνουμαι, χωρίς εσέν’ ‘κι ευτά(γ)ω

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ

του Δημήτρη Νικοπολιτίδη

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι, αλλά χωρίς να το ξέρει... Αποφασισμένος να απαλλαγεί από την ανυπόφορη αρραβωνιαστικιά του, ο Νάστος, προσπαθεί να γνωρίσει κάποια άλλη κοπέλα, αλλά μέσα από διάφορες κωμικές σκηνές, καταλήγει πάλι στη Κίτσα, αφού όπως παραδέχεται και ο ίδιος, χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ζήσει. Παράλληλα βλέπουμε τη εξέλιξη της σχέσης, πεθεράς και νύφης, σε ένα ποντιακό επαρχιακό σπιτικό της εποχής.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης θέλοντας την παγκόσμια Ποντιακή παροικία να μάθει την ποντιακή διάλεκτο μέσα απο τα έργα του, μας προσφέρει το θέατρο αυτό σε μορφή pdf για κατέβασμα. Το PontosWorld τον ευχαριστεί θερμά για αυτή την ευγενική του προσφoρά.

Πρόσωπα

Νάστος
Πάντùος
Κίτσα - Αρραβωνιαστικιά του Νάστου
Νάστα - Σύζυγος του Πάντùου
Χάμπος - Εξάδελφος της Κίτσας
Λισάφ' - Μητέρα του Πάντùου
Σωτήρα - Υποψήφια νύφη
Ποινή - Μητέρα της Σωτήρας
Κερεκή - Γιαγιά της Σωτήρας
Τότος - Συγχωριανός
Θυμία - Σύζυγος του Τότου
Ελέγκω - Μητέρα του Τότου
Γοργόρτς' - Συγχωριανός
Πολυχρόνης - Λυράρης

You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.


 

Ο Δημήτριος Νικοπολιτίδης είναι φιλόλογος και συγγρεαφέας θεατρικών έργων στην ποντιακή διάλεκτο. Γεννήθηκε στο Κιλκίς από Ποντίους γονείς από το Καρς. Τελείωσε στη γενέτειρα του το δημοτικό και το γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι πολύ καλός γνώστης της ποντιακής διαλέκτου (στη γραφή και στην προφορά), επιμελήθηκε περισσότερα από τριακόσια ανέκδοτα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ποντιακή Εστία» και σε τοπικές εφημερίδες. Το έργο της ζωής του είναι το «Λεξικό της Ποντιακής Διαλέκτου» (αντίστροφο - από τη νεοελληνική οτην ποντιακή). 

 

 

Related Articles